img_0807

ZOMERKOST

Net voor de start van de zomer en druk bezig met de voorbereiding van Elephant Camps, skate- en surfkampen in Wenduine die ik coördineer tijdens de zomermaanden, las ik tussendoor op de site van Dagelijkse Kost dat Jeroen met vakantie was en zijn keuken graag 1 keer per week op maandag overliet aan een hobbykok, foodblogger, chef, jong keukengeweld,… Ik ben er nog altijd niet uit in welke categorie ik thuishoor, maar soit… Ik voelde me onmiddellijk geroepen en vulde als de bliksem het inschrijvingsformulier in. Daags later kreeg ik een telefoontje van Hotel Hungaria, het productiehuis van Dagelijkse Kost, met de vraag of ik een testopname wilde komen doen in de enige echte keuken van Jeroen Meus in het hartje van Leuven. En of ik dat wilde… De test bleek een schot in de roos en ik werd geselecteerd als tweede kok om een aflevering van Zomerkost te vullen. Het opzet was om een zomers gerecht klaar te maken in 20 minuten tijd en tussendoor uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Peanuts dus 😉 Op maandag 10 juli ging ik met mijn zomerse salade met burrata, gegrilde groenten, salsa verde en mosterdbloempjes live op Facebook. Niet alleen vond ik het een FRANtastische ervaring, ik werd overdonderd met positieve reacties! Sta je te popelen om de salade ook op tafel te toveren? Zowel het filmpje met de volledige aflevering van Zomerkost als het uitgeschreven recept vind je hieronder. Smakelijk!

 

Zomerse salade met burrata, gegrilde groenten en salsa verde.

DIT HEB JE NODIG

300 gr rucola
400 gr burrata
8 artisjokharten op olie
1 courgette
1 handvol hazelnoten
mosterdbloemetjes
salsa verde:

  • 1/2 bosje bladpeterselie
  • 1/2 bosje munt
  • klein bosje basilicum
  • 1 el mosterd
  • 1 teentje look
  • 1 el kappertjes
  • 1 citroen
  • 150 ml extra vergine olijfolie

ZO MAAK JE HET

Snij de courgette met behulp van een mandoline in fijne lange plakjes. Bestrooi ze met peper en zout en wrijf ze in met olijfolie. Verhit een grillpan en grill de plakjes courgette tot ze zacht en geschroeid zijn. Draai ze halverwege om. Leg de courgettes op een bord en hou apart.

Snij de artisjokharten in vier en leg ze even op de grillpan. Zet ze apart en laat ze afkoelen.

Leg de ingrediënten voor de salsa verde, behalve de ctiroen en olijfolie, op een grote snijplank. Hak ze fijn met een groot mes en meng ze door elkaar op de plank. Doe het mengsel in een kom en druppel er olijfolie bij. Voeg wat citroensap toe, plus zout en peper naar smaak. De salsa is in de frigo een week houdbaar.

Hak de hazelnoten grof en rooster ze even in een droge pan, tot ze een heerlijke notengeur verspreiden.

Verdeel de rucola over een houten serveerplank. Voeg de gegrilde courgette en artisjok toe en scheur de burrata in niet te kleine stukken tussen de groenten. Lepel er salsa verde over en werk de salade af met crunch van hazelnoten en mosterbloempjes. Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *